×

Ostrzeżenie

Nie powiodło się załadowanie pliku XML.
Ma puszyste, miękkie i pachnące ciasto w kolorze brązowym, przekładane jest plackiem z kruchego ciasta, masą z migdałów, powideł i kremu. Całość wieńczy polewa i dekoracja. Mowa tu o torcie chlebowym babci Władysławy autorstwa Dominika Puzio z Kołobrzegu, który zachwycił jury siódmej edycji marszałkowskiego konkursu „Poszukiwacze smaków”. Chlebowy wypiek okazał się bezapelacyjny w kategorii szkół podstawowych.

Zadaniem uczestników kulinarnej zabawy w kategorii szkół podstawowych oraz ponadpodstawowych było wyszukanie w rodzinnych pamiątkach, dokumentach i fotografiach  tradycyjnych przepisów znanych w rodzinie od co najmniej dwóch pokoleń.  Opis danego produktu, przepis, jego charakterystyczne cechy oraz zdjęcie uczniowie przedstawili na formularzach, złożonych w Urzędzie Marszałkowskim, który jest organizatorem konkursu.

Wszystkie zgłoszone propozycje i tak na poziomie szkół ponadpodstawowych III miejsce zajął indyk prababci Marysi-  Magdaleny Bartosik z Płot. Oczko wyżej, na II pozycji uplasowały się pierogi ukraińskie podawane w towarzystwie proziaków z omastą oraz czosnkiem niedźwiedzim wykonane przez Julię Lisiak ze Szczecina. Istotnym dodatkiem tej potrawy była kremowa omasta z własnoręcznie wyrabianej śmietany. Rywali pokonała Emilia Mikuś, która zdobyła I miejsce w tej kategorii przygotowując postne gołąbki z kaszą gryczaną i sosem grzybowym. Małe gołąbki jak opisuje jury były delikatnie podpieczone z wierzchu, nadziewane farszem o oryginalnym smaku, odznaczającym się aromatem ciemnej, palonej kaszy gryczanej przesiąkniętej smakiem grzybów leśnych.
W kategorii szkół podstawowych zwyciężył przygotowany przez kołobrzeżanina tort chlebowy Babci Władysławy. Na drugim miejscu znalazła się cukrowa chmurka prababci Adelki wykonana przez Wiktorię Zając z Mierzyna, która składała się dwóch warstw kruchej bezy z puszystą masą i truskawkami.

Trzecie miejsce przypadło również reprezentantowi miasta Kołobrzeg. Zajął je Mikołaj Fir, który przygotował kiełbasę ze słoika. konserwa o różowo białej barwie z mięsem i transparentną galaretką także zdobyła uznanie jury.  Na obydwu poziomach przyznano także łącznie 14 wyróżnień.



ZALOGUJ SIĘ ABY MIEĆ MOŻLIWOŚĆ KOMENTOWANIA