Ostrzeżenie

Nie powiodło się załadowanie pliku XML.
Już prawie dwa tygodnie właściciele działek przy ul. 6 Dywizji Piechoty nie mają prądu. Część osób radzi sobie we własnym zakresie, na przykład stawiając lampki solarne. - To nie jest rozwiązanie – stwierdzają jednak osoby, które dzwonią do naszej redakcji. O zaistniałą sytuację zapytaliśmy przedstawicieli Energi S.A. Mamy odpowiedź.

Przypomnijmy; ponad tydzień temu temu pisaliśmy o tym, że Energa S.A. odłączyła zasilanie na ogródkach działkowych im. E. Gierczak – jest ich około tysiąca.

Dlaczego? Ponieważ Okręgowy Zarząd Polskiego Związku Działkowców z Koszalina pozostaje w sporze sądowym z dostawcą prądu. Koncert domaga się odszkodowania za 330 tys. zł za niedopłacany przez lata prąd. ZTD wyjaśnia, że wynika to, ze zmiany naliczania rachunków przez Energę i zaznacza, że wszystkie dotychczasowe faktury były sukcesywnie regulowane. W tej sprawie toczą się obecnie dwie rozprawy sądowe; jedna w Koszalinie, druga w Gdańsku. Więcej możecie przeczytać [tutaj].

Poniżej prezentujemy stanowisko Energi S.A.

„W tej sprawie prowadzone są przed sądami dwa postępowania. W pierwszym, z powództwa spółki, wydany został nieprawomocny nakaz zapłaty zasądzający całość dochodzonej kwoty wraz z odsetkami i kosztami procesowymi. Drugie postępowanie, z powództwa klienta, jest w toku. Sąd odrzucił w nim wniosek powoda o zabezpieczenie roszczenia poprzez zakazanie wstrzymania dostaw energii elektrycznej na rzecz powoda.

Spółka działa na podstawie i w granicach prawa energetycznego, a zasadność roszczeń obu stron rozstrzygnie sąd. Do momentu prawomocnego zakończenia postępowań spółka nie będzie udzielać dalszych komentarzy.”.

Od PZD otrzymaliśmy informację, że związek, tydzień temu, przedłożył kolejny wniosek do sądu o zabezpieczenie dostaw prądu. Do tematu wrócimy.